Merhaba, daha önceki yazım olan Cotard Sedromunun nasıl bir hastalık olduğunu, kimlerde daha sık görüldüğünü, tedavisini, çok nadir bir sendrom olduğunundan bahsetmiştim. Bugün ise bu sendromun beyindeki etkisini vaka örnekleri ile sizlere aktaracağım. Keyifli okumalar.
Vaka Örneği ile Cotard Sendromunun Beyindeki Etkileri
İngiltere’de bu sendroma yakalanan Warren McKindlay isimli bir şahıs, motorsiklet kazasından sonra öldüğü ve öteki dünyaya gidemeyip yeryüzünde yürümeye mahkum olduğu düşüncesiyle doldurmuş. “Kazada öldüğüme gerçekten inanıyordum, yalnız nedense ruhum öteki dünyaya geçmedi. Yemek yemek istemedim, çünkü ölüydüm. Hiç kimseyle konuşmadan saatlerce odada oturdum” ifadelerini kullanan Warren, kazadan 18 ay sonra Cotard Senromu’na yakalandığını anlayabilmiş.
Sendrom beynin iki alanındaki bozulmanın sonucu olarak ortaya çıkıyor: duyguları düzenleyen alan olan amigdala (beynin medial temporal lobunun derinlerinde yerleşen nöronların oluşturduğu badem şeklindeki beyin bölümü) ve yüzleri tanıma kısmı olan fusiform girus (oksipitotemporal girus olarak da bilinen, 37. Broadmann bölgesindeki temporal lob ve oksipital lobun bir parçasıdır). Hastalığın bilinen bir tedavisi yok, doktorlar hala üzerinde araştırmalarda bulunuyorlar. Warren en son Headley Court askeri hastanesinde tedavi görüyordu, 2007’de ise üzerinde denenen bir tedavi yöntemiyle hastalığı hafifletilmişti. Çalışmalar devam ediyor.
Vaka Örneği 2
Birkaç yıl önce, Amerika’da yaşayan 17 yaşındaki Haley Smith, bu hastalıkla mücadele eden kişilere umut oldu. Genç kız, hastalığın ortaya çıkışını, “Sınıfta otururken birden kendimi ölmüş gibi hissettim. Revire gittim, hemşire her şeyin normal göründüğünü söyledi. Eve doğru giderken içimde birden mezarlığa gidip, diğer ölülerle yakın olma isteği doğdu” sözleriyle anlattı. Mezarlıkta piknik yapmak isteyen, korku filmlerinde zombi gördükçe rahatlayan Smith, tüm bu semptomlarla 2 yıl tek başına mücadele etti. Utancından kimseye birşey anlatamadığını söyleyen genç kız, tedaviye ancak 19 yaşında başvurdu. Söylediğimiz gibi, hastalığın kesin bir tedavisi yok. Ancak terapisti, ailesi ve erkek arkadaşından destek alan Haley Smith, kendini yürüyen bir ölü gibi hissetmeyi bıraktı. (DAILY NEWS)
Büşra TİMEL ÇETİN
Instagram: psikologbusratimel
Twitter: pskbusratimel