Cotard Sendromu Nedir?       

Merhaba, bugün sizlere bahsetmek istediğim, çok nadir rastlanan hatta günümüze kadar dünyada toplamda 100 kişide görülmüş bir bozukluk olan, halk arasında ‘’Yürüyen Ceset’’ ya da ‘’Yaşayan Ölü’’ şeklinde isimlendirilmiş: Cotard Sendromudur.

Cotard Sendromunun tarihine bakılacak olunduğunda karşımıza ilk olarak 1880 yılında Fransız nörolog Jules Cotard tarafından beyni ve organlarının olmadığına ve kendisinin ölü olduğuna inanan orta yaşlı bir kadın vaka ile tanımlanmıştır. Jules Cotard bu sendromu aynı zamanda psikotik özellikli depresyon olarak sınıflandırmıştır, sendromda adını Fransız nörologdan almıştır.

Peki Cotard sendromu nedir?
Kimlerde görülebilir?
Belirtileri nedir ve nasıl ortaya çıkar?
Tedavisi var mıdır?
Bu sorulanların cevaplarınız yazının devamında bulabilirsiniz.

Cotard Sendromu için yapılabilecek en kısa tanım kişilerin kendilerini  “ölüymüş gibi hissetmeleri”. Hastalar, ölü olduklarına inanırlar ve hayatlarını o şekilde sürdürürler. Çevresindeki insanlara ölü olduklarını ispat etmeye çalışırlar. Çok nadir rastlanan bu sendromda karakteristik olarak bedeniyle ilgili yokluk sanrıları, kendisinin ve dünyanın varlığını inkâr etme, halusinasyonlar, ölü olduğunu ispat etmek için intihar düşünceleri görülür. Aynı zamanda şiddetli depresyon, psikomotor gerilik, anksiyete belirtileri ile de ilişkilidir. Yapılan birkaç araştırmaya göre gelişmiş ülkelerde ve kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olup çok nadiren genç erkeklerde de tanımlanmıştır. Hastalığın ortaya çıkma yaşı ise ortalama 52’dir. Şuana kadar dünyada yaklaşık 100 vaka bildirilmiştir ama sık görülen bir hastalık olmamasına rağmen Amerikan Psikiyatri Birliği’nin Ruhsal Bozukluklar listesine girmiş durumdadır.

Cotard sendromu ender görülen bir hastalık olması dolayısıyla kesinleşmiş bir tedavi yöntemi bulunmuyor fakat sendromun tedavisinde antidepresan, antipsikotik ve duygu durum düzenleyici ilaçların kombinasyonunun yararlı etkilerine dair vaka raporları mevcuttur. Aynı zamanda EKT’nin de faydalı olduğu bildirilmiştir.

Psikolog Büşra TİMEL ÇETİN

Instagram: psikologbusratimel
Twitter: pskbusratimel

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir
Daha Fazla

Capgras Sendromu Nedir?

Capgras Sendromu, herhangi bir sayıda nörolojik hastalık veya psikiyatrik bozukluk nedeniyle ortaya çıkabilecek bir tür sanrısal yanlış tanımlama…