Fobi nedir?
Fobi ve korku arasındaki fark nedir?
Nasıl teşhis edilir ve tedavi nasıldır?
Merhaba, bu sorularınızın cevabını bu yazımda sizlere kısa ve öz şekilde açıklamak istedim. Öncelikle fobinin tanımından başlayalım;
Fobi, her hangi bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin günlük yaşamını olumsuz etki hali olarak tanımlanan bir tür anksiyete bozukluğudur. Çoğumuz çeşitli şeylerden korkarız. Bu korkular zamanla azalıp, çoğalarak ya da değişerek farklılık gösterebilir. Çocukluk çağından itibaren başlayabilen korkular belli bir ölçüye kadar normaldir. Yani her insanın hayatının belli döneminde korktuğu durumlar, objeler olabilir. Normal koşullarda bu korkuların akıl ve mantık ile üstesinden gelinebilir. Belli bir ölçüye kadar olan korkular yaşamımızı ele geçirmez ve mantık dışı davranmamıza neden olmaz. Fobi ise normal bir korku tepkisini kalıcı hatta kontrol dışı bir duruma getirebilir. Korkulan obje, nesne, kişiye karşı bedenin ve zihnin aşırı tepki, mantık dışı, istem dışı korkular beslemesi günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa psikolog ya da psikiyatrdan yardım almak kişinin yaşam kalitesini arttırmak için gereklidir. Fobilerin tedavisinin önemi; tepkilerinizi, düşüncelerinizi ve duygularınızı nasıl daha iyi yöneteceğinize ve bunlarla nasıl ilişki kuracağınızı öğrenirken endişenizin ve korkunuzun azaldığını ve artık hayatınızı kontrol edemediğinizi görmenizi sağlamaktadır.
Fobilerin teşhis ve tedavisi için doktorunuz belirtileriniz hakkında sorular sorar ve tıbbi, psikiyatrik, sosyal geçmiş alır. Kapsamlı bir klinik görüşme sonrasında Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayımlanan Akıl Hastalıklarının Tanısal ve İstatistiksel El Kitabında yani herkesçe bilinen Dsm-5 tanısal kriterleri dikkate alınarak teşhis konulur ve kişinin karakteri, sosyal yaşamı, aile yaşamı, fobisinin boyutuna göre en yararlı olabilecek tedavi yöntemi seçilir. Tedavi genellikle bir seferde belirli bir fobiye yönelik olacaktır. Birden fazla fobisi olan kişi ile çalışılacaksa fobiler sıraya koyulur ve ayrı ayrı çalışılır.
Fobileri tedavi etmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden bazıları psikoterapi, sanal gerçeklik terapisi, sistematik duyarsızlaştırma, ilaç tedavisi ve hipnoterapidir. Çok çeşitli fobi vardır ve her fobinin de tedavi yöntemi aynı değildir aynı zamanda bu tedavi yönteminin de kişiden kişiye değiştiğini daha öncede belirtmiştik. Bazı fobilerde psikoterapi yeterli olurken, bazılarında ilaçlar etkili olmaktadır ya da bu tedavi yöntemlerinin kombinasyonlarının kullanılacağı durumlar olabilir.
Fobilerle ilgili genel bilgi verdiğimiz bu yazıyı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki yazı kısaca bahsettiğim tedavi yöntemleri üzerine olacak. Sevgiler..