İçine Atma, İletişimde Kal!

Herkese Merhabalar,

Bugün sizin için hazırladığım yazımda hepimizin zaman zaman yaptığı bir yanlıştan bahsedeceğim: içine atma

İçine Dökme, İçini Dök!

Çoğu insan iletişim kurup derdini anlatmak yerine kendi çözmeyi tercih eder. Böyle bir durumda kişinin zihni, söylenemeyen veya açıklanamayan birçok şeyle dolar. Gün geçtikçe ifade edilmeyenler güçlenir ve bizi daha çok etkiler. Aslında çoğu kişinin bunu yapma sebebi, düşüncelerinin yargılanacağından korktuğu için kendine odaklanmayı bir çare olarak görür. Çözüm olarak görülen bu son derece geçici olan çözüm, atacak yerimiz olmadığı için bir süre sonra sorun olmaya başlar. Sorunlar başlangıçta öfke patlamaları olarak ortaya çıkar. Sonra vücudumuz da oluşan stres organlarımızı etkilemeye başlar ve vücudumuz konuşur. Özellikle de stres ilk olarak mideye vurur. İçe dönük olmamız, işlevsiz bir başa çıkma yöntemidir. Bir süre işimize yarasa da bir müddet sonra canımızı acıtmaya başlayabilir.

Uyguladığımız çözüm yöntemi ” içine atma ” artık son noktalara ulaşmıştır. Bunu uzun süredir bir davranış olarak sürdürdüğümüz için değiştirilmesi de bir hayli zorlaştı. Uzun süredir devam eden stereotipleri yani kalıplaşmış düşünceleri değiştirmek zordur. Aslında birey, kendini bu durumun içine sokmadan önce diğer taraflarla olan sorunlarını iletişim kurarak çözmeye çalışmıştır. Ama karşı taraftan beklediğini alamamıştır. Hal böyle olunca bir süre sonra haklı olarak kendini anlatmaktan bıktı ve bir çözüm olmadığını gördü. Aslında haklılık durumunu, anlaşılmadığını görmek olarak tanımlayabiliriz. Karşımızdaki kişi anlamasa bile biz kendimizi anlatmalıyız ve düşünmeyi bırakmak her zaman iyidir! Konuşmaya devam edersek, anlaşılmak için her zaman bir şans var!

Sonuç olarak;

İçe dönüklük, işlevsiz bir başa çıkma yöntemidir. İç gözlem bir süre işimize yarasa da bir süre sonra canımızı yakmaya başlayabilir.  Aynı zamanda iletişimde kalmak sorunlarımızın çoğunu çözer. Karşı taraf anlamasa da! Temas halindeyken kendinizi veya diğer kişiyi yargılamayın veya suçlamayın. İletişimi etkinleştirin. İletişim kurarken kendinize veya diğer kişiye zarar vermeyin.

Son olarak; Karşı taraf seni anlamıyorsa, seni dinlemiyorsa, sana değer vermiyorsa bile kimse kalbini kırmadan söylemenin bir yolunu mutlaka bul! Sağlıklı kalın ve bağlantıda kalın!

Büşra TİMEL ÇETİN

Instagram: psikologbusratimel
Twitter: pskbusratimel

 

0 Shares:
1 comments
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir
Daha Fazla

Pozitif Psikoloji

Pozitif Psikoloji: Mutluluğu ve Refahı Anlamak Pozitif psikoloji, insanın mutluluğunu, refahını ve kişisel gelişimini odak alan bir psikoloji…
Daha Fazla

Dijital Psikoloji

Dijital Psikoloji: Teknolojinin İnsan Zihnine Etkisi Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte insan yaşamı köklü bir değişim geçiriyor. Bu…