Kronik Stres ile Baş Etme Yöntemleri

Merhaba, kronik stres ile ilgili genel bilgilere yer verdiğim bir önceki yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bugün ise sizlere kronik stres ile baş etme yöntemleri/tedavi hakkında bir kaç öneri de bulunacağım. Geri dönüşlerinizi ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Keyifli okumalar 🙂

Stres Neden Oluşur?

Kişilik özellikleri, zihin-beden ilişkileri vb. psikolojik faktörler, bireylerin stresle nasıl başa çıktıklarını ve dolayısıyla fiziksel sağlıklarını etkileyebilir. Vücut, doğası gereği tehdit edildiğinde, fizyolojik aktiviteyi başlatan adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarını salgılar. Vücudumuz, savaş ya da kaç tepkisi adı verilen hızlı ve otomatik bir süreci takip eder. Bu tepki bizi işlevsel düzeyde korur, ancak işlevsizleşmeye başladığında fiziksel ve zihinsel sağlığımızı, günlük işlevsellik düzeyimizi, ilişkilerimizi, iş yaşamımızı ve yaşamın birçok alanını bozarak yaşam kalitemizi düşürür.

Kronik Stres Tedavisi Nasıl Olur?

kronik stres tedavisi

Kronik stres tedavisi için bireylerinin yaşamsal değişiklikler yapması zorunludur. Farklı yöntemler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile stresten daha az etkilenilebilir. Bu yöntemlerin pek çoğu stres yaşamadan önce koruyucu olmakla birlikte şu anda stres yaşayan bireyler de bu yöntemlerden yararlanabilir. Stresinizi kontrol etmek için şu yöntemlere başvurabilirsiniz:

  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri Yapın

Stresten daha az etkilenmek istiyorsanız hayat tarzınızda ve rutinleriniz üzerinde değişiklikler yapmanız gerekir. Uyanma saati, beslenme düzeni, sosyal ortamlar ve zararlı alışkanlıklar gibi hayat tarzınızı etkileyen alanlarda değişim yaratmaya çalışın. Bu sayede stresin sizi daha az etkilediğini görebilirsiniz.

  • Beslenmenizi Düzenleyin

İnsanların tükettikleri besinler stres yaşama durumları üzerinde etkili olur. Alkol, sigara ve diğer zararlı ürünler stres oluşturan temel maddelerdir. Bunların yanında şekerli beslenme alışkanlıkları da strese neden olan önemli bir faktördür. Stresin etkilerini azaltmak istiyorsanız beslenmenizin düzenli ve sağlıklı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

  • Egzersiz ve Meditasyon Yapın

İnsanı rahatlatacak her türlü etkinlik stres için iyi bir koruyucu olur. Özellikle de egzersiz yapmak, yoga ve meditasyon gibi rahatlatıcı zihin çalışmalarında bulunmak stresten etkilenmenizi en düşük düzeye indirecektir.

  • Psikolojik Destek Alın

Stres yaşayan insanlar genellikle hayatı ve olayları olumsuz değerlendirme eğiliminde olur. Ayrıca olaylara kalıplaşmış düşünceler ve olumsuz düşüncelerle yaklaşır. Bu nedenle hem algılarınızı hem de düşüncelerinizi kontrol etmek için psikolojik destek almak yerinde bir karar olacaktır.

Psk. Büşra TİMEL ÇETİN

Instagram: psikologbusratimel
Twitter: pskbusratimel

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir
Daha Fazla

Capgras Sendromu Nedir?

Capgras Sendromu, herhangi bir sayıda nörolojik hastalık veya psikiyatrik bozukluk nedeniyle ortaya çıkabilecek bir tür sanrısal yanlış tanımlama…