Kronik Stres İnsanları Nasıl Etkiler?

Merhaba, bugün sizlere kronik stres ile ilgili genel bilgiler vermek istiyorum. Kronik stres nasıl ortaya çıkar? Beynimizi ve vücudumuzu nasıl etkiler. Aynı zamanda kronik stresle ilgili genel bir bilgilendirme yaptıktan sonra tedavi konusunda da kısaca bilgi vereceğim. Şimdiden keyifli okumalar 🙂

İnsan hayatında pek çok zaman stresli yaşam olayları ile karşılaşır. Stres sadece insanı bir süre etkilemekle kalmaz hatta pek çok farklı sorunun meydana gelmesine de neden olur. Kronik stres insanlara fiziksel anlamda, ruhsal ve psikolojik anlamda derin bir şekilde etkiler. Oysa kronik stres devam ettiği sürece bireylerde çaresizlik duygusuna, depresyona, panik durumlarına neden olabilir. Bu sorun tüm bireyleri etkileyebilecek önemli bir problemdir. Ancak ergenlik dönemi ve yaşam değişiklikleri yaşayan bireyler risk altındadır.

Kronik Stres Nasıl Ortaya Çıkar?

Kronik stres özellikle stresli iş ve aile yaşamı nedeniyle insanları derinden etkileyebilir. Özellikle işte ve ailede sorunlar olduğunda araştırmacılara göre psikolojik problemlerle karşılaşma olasılığı çok daha yüksektir. Kronik stres belirtileri arasında en bilineni kişinin gün içinde kendisini sürekli huzursuz ve mutsuz hissetmesidir. Bunun yanında kişilerde baş ağrısı, çarpıntı ve nefes almada zorluk gibi problemler ortaya çıkabilir. Kronik stresten etkilenen pek çok kişi uyku sorunları, iştah problemleri ve gerginlik gibi durumlarla karşı karşıya gelir. Ancak bu problemler herkeste aynı şekilde görülmeyebilir. Bazı kişilerde bu sorunlar hiç görülmeyebilir ya da birkaçı ortaya çıkmış olabilir.

Kronik Stres Beyni Nasıl Etkiler?
kronik stres
kronik stres insanları nasıl etkilir

Stresin zararları ortaya çıktığında en çok etkilenen organlardan birisi beyindir. İnsanlar stresli yaşam olayları yaşadığında genellikle yeni bir şeyler öğrenmede özellikle hafızada ciddi sorunlar yaşar. Stres yaşandığında kişilerin temel enerjileri ve dikkat düzeyleri düşer. Stres ortaya çıktığında görülen Steroid isimli hormon beynin özellikle bilişsel yetenekleri üzerinde etkili olur. Aynı zamanda kişiler yaşadıkları stres nedeniyle uyku problemleri ile karşı karşıya gelirler. Uyku sorunları bellek ve bilişsel aktivite üzerine daha fazla olumsuz etki bırakır.

Son olarak, kişilerin beyin yapısı stresten etkilendiği gibi psikolojik problemlerin ortaya çıkma olasılığı da yükselir. Hatta pek çok kişi kronik stres nedeniyle panik bozukluk, anksiyete, sosyal fobi gibi sorunlarla karşı karşıya gelir. Bu nedenle stresli yaşam olayları ile ilgili algınızı değiştirmek amacıyla psikolojik destek almaları uygun olur.

Psikolog Büşra TİMEL ÇETİN

Instagram: psikologbusratimel
Twitter: pskbusratimel

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir
Daha Fazla

Capgras Sendromu Nedir?

Capgras Sendromu, herhangi bir sayıda nörolojik hastalık veya psikiyatrik bozukluk nedeniyle ortaya çıkabilecek bir tür sanrısal yanlış tanımlama…